PITO Stabroek

Via de Antwerpse ring rijden we noordwaarts naar het PITO in Stabroek. Aan de linkerkant de haven die zich meester gemaakt heeft van wat ooit de polders waren. Rechts rijden we Stabroek binnen waar we nog een deeltje ongerept landbouwgebied vinden. Daar middenin het Provinciaal Instituut voor Technisch Onderwijs waar we afgesproken hadden met leraar John Van Aert. Hij zou ons een en ander vertellen over het 7° jaar land- en tuinbouwmechanisatie. Daarnaast wilden we ook graag weten hoe de leerlingen zelf tegen de dingen aankijken. Voor alle duidelijkheid, we hadden afgesproken twee dagen voor het begin van de eindexamens in juni. Met 1400 studenten en ongeveer 250 leerkrachten is het PITO een school waar je niet naast kunt kijken.

John Van Aert pendelt al 24 jaar naar Stabroek en maakte de oprichting van het 7° jaar land- en tuinbouwmechanisatie (LTM) mee, zo'n 15 jaar geleden. John studeerde aan de hogere agrarische school in Nederland en is zelf nog actief in het landbouwgebeuren. Als man van de praktijk is hij via een omweg in het onderwijs terechtgekomen. Hij onderwijst de vakken landbouwmechanisatie en algemene technieken. De afdeling land- en tuinbouw van het PITO is eigenlijk een klein landbouwbedrijf waar iemand van de provincie als bedrijfsleider is aangesteld. Tijdens het schooljaar verzorgen de leerkrachten en leerlingen de dieren en aanplantingen.

De stages en praktijkervaring.

Elke vrijdag hebben de leerlingen een dag stage en net voor het paasverlof hebben ze op hetzelfde bedrijf een blokstage van 3 weken. Dat moet ervoor zorgen dat ze voldoende praktijkervaring kunnen opdoen en met de twee voeten op de grond blijven.

Tijdens het jaar gaan de leerlingen van het 7° jaar LTM op studiereis, bezoeken ze beurzen, enz... met de bedoeling hun schoolse kennis aan de praktijk te koppelen en te kijken ...

Voor het volledige artikel, klik HIER

BRON: GreenTechPower september 2016