Passie voor het vak

In onze reeks over het onderwijs zijn we deze keer afgezakt naar het VTI in Poperinge. We trokken een dagje uit voor een gesprek met Patrick Vermeulen en Lorenzo Delmaere, bezielende leerkrachten land- en tuinbouwtechniek aan het 7° jaar BSO land- en tuinbouwmechanisatie, en sloten het geheel af met het bezoek aan enkele stageplaatsen waar de leerlingen op dat moment aan het werk waren. Het leven zoals het is ...aan het VTI in Poperinge.

Na de uitleg die we op de praktijkboerderij kregen en het bezoek en middagmaal aan het VTI, waar o.m. de afdeling land- en tuinbouw is ondergebracht, ging de tocht van Poperinge naar Kemmel, over Proven, Oost-Vleteren en Nieuwpoort. Deze plaatsnamen geven een indicatie van de actieradius van de school: alles wat ten westen ligt van de as Brugge-Kortrijk is 'werkveld' voor de school die deel uitmaakt van de Bertinuscollectief-scholengroep. Poperinge moet zijn studenten in het noorden, oosten en zuiden gaan zoeken, want aan de westkant vormt de Franse grens een natuurlijke barrière op nauwelijks 6 kilometer.

Beginjaren '60.

In de streek van de hop staat de Schipvaarthoeve al decennialang gekend als symbool van de landbouw. In 1975 werd deze herenhoeve ingelijfd bij het Poperingse Vrij Technisch Instituut afdeling land- en tuinbouw als praktijkboerderij. Het VTI zelf startte in Poperinge in 1961 met een afdeling BSO land- en tuinbouw, in 1981 kwam daar een TSO-afdeling bij. In een streek die gekend was voor de hopteelt en waar akkerbouw en grove groenten de hoofdteelten vormen, was de school een trekpleister voor de landbouwjeugd. Wat vooral aansprak, was haar proefveldwerking met landbouwgewassen en grove groeten. De hoeve werd later uitgebreid met AVOWEST (Agrarisch Vormingscentrum voor de Westhoek), een nieuwbouw met werkplaats, klassen, een grote vergaderzaal, leslokalen, een loods, een frigo voor het zelfgekweekte fruit, een hoevewinkel, enz. Recent werd het geheel uitgebreid met een 'buurderij' waar de vruchten van eigen kweek en deze van een 10-tal boeren uit de streek verkocht worden. Op de hoeve zelf worden ook landbouweducatieve activiteiten georganiseerd. De Schipvaarhoeve vormt ondertussen een stuk cultureel erfgoed waar de link met de huidige tijd werd gelegd: zo is er bv. een recent project dat nu door de leerlingen wordt uitgewerkt onder de vorm van een reinigingsput om machines en spuitmachines af te spuiten. Het geheel is mooi uitgewerkt in beton en voorzien van de nodige filters, opvangputten en aflopen. Het afvalwater gaat door verschillende filters vooraleer het in een biofilter komt. Het gezuiverde water wordt afgevoerd; de residuen worden in de biofilter omgezet tot werkzame organismen die het 'afval' op een natuurlijke manier afbreken. Dit project wordt praktisch uitgetekend en aangelegd met de leerlingen van het 6° jaar van de landbouwafdeling zodat zij ook bewust worden van de mogelijkheden. Het gaat om een Leaderproject waar op Europese financiële steun kan gerekend worden.

Patrick Vermeulen: 'Door de leerlingen mee te betrekken bij zulke projecten, ...

Voor het volledige artikel, klik HIER.

BRON: TractorPower juni 2017