Kennis kent geen grenzen.

Thomas More Geel

Zeven jaar na de start van de opleiding landbouwmechanisatie hebben twee docenten het initiatief genomen om vanaf volgend academiejaar te starten met een gloednieuwe opleiding in de groenmechanisatie. Samen vormen ze geruime tijd de drijvende kracht achter de opleiding landbouwmechanisatie. Omwille van de groeiende nood aan professionele technici in de groensector belooft dit project een groot succes te worden. Een reden te meer om dit initiatief in de kijker te zetten.

Kennismaking.

Na een behoorlijke rit langs de E313, dwars door de Antwerpse Kempen, neem ik de afrit Geel. Op de campus van Thomas More, omringd door proefterreinen in een oase van groen, heb ik afgesproken met Juul Janssens en Kris Michiels, docenten landbouwmechanisatie. Na een succesvolle opstart van de opleiding mechanisatie in de richting landbouw, was volgens hen de tijd aangebroken om hetzelfde te doen voor de groensector. Juul is industrieel ingenieur en docent aan deze campus van bij de start in 1985. Hij kreeg de landbouwmicrobe van thuis uit mee en twijfelde nog lang om het ouderlijk bedrijf al dan niet verder te zetten. In 2009 kwam er versterking van Kris Michiels. Deze verdiende zijn sporen eerst als specialist bij de Lely-melkrobots en daarna bij Hilaire Van Der Haeghe, waar hij instond voor de opleiding en begeleiding van het dealernetwerk.

Driejarige bacheloropleiding.

Vanuit de industrie voelden Juul en Kris een toenemende vraag naar hoger opgeleide technici, met een bredere kijk op mechanisatie. Juul: 'Door de opleiding over drie jaar te spreiden, kunnen we mechanisaite in een breder kader plaatsen. Zo ontstaat er ruimte om de machines te koppelen aan groenbeheer en het economisch perspectief. Hierin onderscheiden we ons van het gewoon technisch onderwijs. Door een ruime basis aan te bieden willen we onze studenten een grote bagage meegeven. Zo kunnen ze alle rictingen uit. Ook maken we zo tijd voor bedrijfsscholingen en een -stage. ...

Voor het volledige artikel, klik HIER

BRON: GreenTechPower Maart 2016