Alternerend leren.

De werkzaamheden van loonwerkers of landbouwers efficiënt laten verlopen is alleen mogelijk als de machines in orde zijn en er dus landbouwtechniekers zijn. De laatste jaren is het nochtans een echt knelpunt beroep geworden en het nijpend tekort aan bekwaam personeel zou op termijn zelf de goede afloop van heel wat landbouwactiviteiten in het gedrang kunnen brengen. De sector van de landbouwmechanisatie, en ook Fedagrim, luiden aan de alarmbel en hebben initiatieven genomen om het probleem te verhelpen. De Waalse IFAPME biedt opleidingen in afwisseling aan jongeren die graag in de sector actief zouden zijn. We geven hierna een overzicht van het aanbod.

Eén van de redenen die dit tekort aan land- en tuinbouwmechaniekers kunnen verklaren is het uitblijven van promotie voor dit beroep. Nochtans biedt het heel wat troeven: het is een gevarieerd werk, binnen een sector die blijft evolueren, met gewaarborgd werk en heel wat toekomstperspectieven voor jongeren ... Anderzijds is het ook evident dat deze opleiding niet zomaar kan gegeven worden: voor een school is het moeilijk of zelfs onmogelijk om de technologische evolutie van de landbouwmachines te blijven volgen, mede omwille van de beperkte financiële mogelijkheden van de scholen.

Het is op dit niveau dat de opleidingen aangeboden door de IFAPME (Institut de Formation en Alternance pour les Petites et Moyennes Entreprises) heel wat troeven biedt. De opleiding in afwisseling maakt het mogelijk om elke week de theoretische vakken te laten alterneren met het werken als stagiair bij een werkgever. Het theoretisch gedeelte geeft de mogelijkheid om de basissen van het werk onder de knie te krijgen. Om landbouwmachines te kunnen onderhouden is het noodzakelijk om verschillende vakken onder de knie te hebben. De lessen kaarten dus heel wat vakken aan: motoren, transmissies, landbouwmachines, elektriciteit, elektronica, hydraulica, lastechnieken, ...

Voor het volledige artikel, klik HIER.

BRON: Landbouw-Service maart 2016